Uriașa lecție de Leadership pe care ne-a oferit-o Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin

Privește fotografia de mai jos. Ce poți observa?

Un vâslaș clasic. Omul conduce barca folosindu-se de ambele rame, se apleacă spre față, adâncește vâslele în apă și se lasă spre spate, trăgând cu toată puterea pentru a imprima bărcii mișcare, prin rezistența apei. La finalul acestei mișcări ridică vâslele din apă și le readuce prin aer spre noul ciclu de vâslire.

barca

Clasicul mers cu barca. Vâslașul sau luntrașul este una dintre metaforele cele mai puternice referitoare la poporul român și la conducătorii săi, pe care o păstrăm de la Henri Coandă.

Celebrul creator al tehnologiilor moderne ale aviației a folosit această imagine pentru a explica de ce drumul nostru prin lume este de cele mai multe ori sinuos, inegal, inconsistent, lipsit de verticalitate, eficiență și claritate.

Vâslim către viitor, dar mergem cu spatele și fără o direcție clară, privim mereu în trecut și ne focalizăm pe momentul prezent, nu pe viitor, spune Coandă. Și așa și este.

România este și a fost mai mereu în istorie o barcă dirijată de vâslași nu întotdeauna pricepuți și puternici, care mereu au stat cu spatele la viitor și cu fața către trecut. Direcția de deplasare a fost mereu incertă, ghicită, întâmplătoare, din cauză că vâslașul preferă poziția confortabilă în care, așezat în barcă, străbate apele un pic aplecat spre față.

Astfel, luntrașul nu e nevoit să se lovească frontal de rafalele de vânt și aversele de ploaie, își protejează fața stând ușor aplecat și, doar din când ân când, aruncă o privire scurtă spre direcția de mers, pentru a evita ciocnirile sau rătăcirea prea gravă a drumului.

Așa am învățat noi că se vâslește. Așa sunt din păcate cam toți liderii noștri, nu doar în politică, ci și în economie, afaceri, societate, cultură, spațiul civic sau divertisment. Oameni cu o amplă privire înapoi și o abia furată privire spre viitor. Oameni care preferă poziția mai confortabilă și mai protejată de intemperii, știind că deplasarea va fi mai lentă și lipsită de claritate, dar aparent mai sigură și lipsită de un prea mare balans. Numa-ncet, cum zice ardeleanul.

Acum priviți imaginea de mai jos: este Ivan Patzaichin, la vârsta senectuții, nu într-o canoe, ci într-o barcă de dimensiuni normale.

Analizați-i poziția și închipuiți-vă mișcarea: cu o singură vâslă și privirea spre direcția de deplasare, se duce către înainte, cu mișcări puternice și rapide ale vâslei care penetrează apa în unghi ascuțit și vertical și imprimă bărcii nu doar viteză, ci și un balans consistent care dă mereu emoții.

Aici în poză este așezat, dar de cele mai multe ori știm bine că ședea cu un genunchi pus pe fundul bărcii și cu celălalt picior ca sprijin, cu genunchiul îndoit spre față.

patzaichin

Ivan Patzaichin este un model diferit de lider decât cei ordinari de care am avut parte mai mereu.

Acest om ne-a învățat că vâslașul este cel care ia în piept intemperiile, cu curaj și cu putere, însă privește ferm spre viitor, își vede foarte bine traseul și desenează o linie dreaptă și precisă către destinație, în timp ce imprimă bărcii o mișcare aspră și lipsită de confort, știind că ajungerea la destinația precisă în timpul cel mai bun este rezultatul dorit.

Spre deosebire de majoritatea ”liderilor” noștri, Ivan Patzaichin a dovedit prin tot ceea ce a făcut că respectă trei lucruri fundamentale pentru un adevărat conducător: a avut un scop măreț, a respectat cu sfințenie principiile pe care le-a exprimat public și a oferit mereu exemplul personal, puternic și incontestabil.

Ivan Patzaichin a făcut un scop suprem în viață din construirea unui viitor durabil al Deltei și oamenilor din Deltă. Toate inițiativele sale au pornit de la dorința sa de a transforma propria notorietate și credibilitate într-o resursă suficient de puternică pentru a îndeplini o viziune: aceea că Delta și oamenii săi pot să își păstreze durabile frumusețea, bogăția și farmecul, devenind un loc în care oamenii trăiesc decent, din activități turistice și economice care respectă și conservă natura și unicitatea locului.

De la Ivan Patzaichin putem învăța ce înseamnă să îți respecți principiile și să fii, minut de minut și o viață întreagă, garantul acelor principii și exemplul de comportament care certifică nu doar corectitudinea, ci și importanța acelor reguli de comportament. Putea să trăiască regește ca o vedetă la București, dar a preferat să rămână Omul Deltei și ambasadorul modest, echilibrat și incredibil de decent al acelui univers mult mai frumos și mai civilizat decât ”civilizația” urbană.

Dacă ești sau vrei să devii un lider pentru comunitatea, organizația sau gașca ta, învață de la Ivan Patzaichin acest lucru: fii cel care sparge valurile și înfruntă intemperiile, privește cu curaj și încredere înainte, oferă o viziune și un set de principii pe care le respecți cu sfințenie, ai grijă să deschizi drumul și să păstrezi conexiunea cu cei ce vin în urma ta și fii exemplul personal de decență și devotament în care oamenii pot să aibă mereu încredere.

Tu cum vrei să fii ținut minte de semenii tăi? Ca un conducător de canoe, ca un vâslaș sau ca un simplu pasager?

Ivan Patzaichin 1
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Doru Șupeală
Doru Șupeală
Doru Șupeală are un Executive MBA la Hull University Business School, Licență și Master în Marketing la FSEGA – Universitatea Babeș-Bolyai și a absolvit Jurnalism și Comunicare la Universitatea Transilvania Brașov. Este doctorand al Universității Babeș-Bolyai – FSEGA, cu o temă de cercetare în managementul creativității și inovației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2022 © Școala SPOR. Website built by Tailored Layouts.